
440
Powidła śliwkowe z czekoladą i rumem
Powidła śliwkowe zna każdy z nas. Dzisiaj jednak przygotowałam powidła z czekoladą. Poszłam też dalej: wzmocniłam ich smak...rumem:-). Wersja tylko dla dorosłych;-). Zachwycą Was, spróbujcie koniecznie:-).
- 1 i 1/2 kg śliwek węgierek
- 60 g gorzkiej czekolady (70% kakao)
- 3/4 szklanki cukru
- 50 ml rumu
- 2 łyżki syropu waniliowego
+ 4 słoiki 0,3 l
Wypestkuj śliwki, przekrój je na pół i wrzuć do garnka z grubym dnem lub na głęboką patelnię. Smaż je na małym ogniu ok. 2 godzin, często mieszając. Na koniec dodaj cukier, połamaną na kawałki czekoladę oraz rum. Wymieszaj całość, aby czekolada i cukier się rozpuściły.
Umyte słoiki wyparz w piekarniku w temp. 120 st. przez ok. 15 minut. Gorące jeszcze powidła nałóż do słoików, zakręć i pasteryzuj w takiej samej temperaturze przez 20 minut.
Smacznego:-)
wydrukwydruk bez zdjęć