
5130
Pieczona kaczka z musem śliwkowo-jabłkowym
Przyznam, że kaczka zasmakowała mi bardziej niż kurczak. Jest zdecydowanie bardziej soczysta. Nic dziwnego, wytopiłam z niej ok. 2 szklanek tłuszczu;-) Naprawdę warto ją czasami przygotować na niedzielny obiad, pomimo tego, że jest o połowę droższa od kurczaka. Do kaczki przygotowałam kaszę jęczmienną z warzywami.
- 1 sprawiona kaczka (ok. 2 kg)
- 8 śliwek świeżych+ garść suszonych
- ½ szkl. rodzynek
- 5 jabłek
- 2 łyżeczki cukru
- 1 szkl. wody
- 4 ząbki czosnku
- 2 worki kaszy jęczmiennej
- 1 marchewka
- łyżka masła
- pół małego pora
- przyprawy: pieprz, sól, majeranek, cynamon
Umyj dobrze kaczkę i natnij skórę w kilku miejscach. Natrzyj kaczkę porządnie solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz majerankiem. Nie obieraj czosnku, tylko rozgnieć go nożem. Włóż czosnek do środka i pod skrzydła. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej, aby kaczka dobrze przeszła wszystkimi przyprawami.
Nazajutrz: obierz dwa jabłka, pokrój je w większe kawałki, omijając gniazda nasienne. Wyciągnij czosnek ze środka, obierz ze skórki i włóż ponownie. Posól kaczkę jeszcze trochę z zewnątrz, a także wewnątrz. Do środka dodaj również jabłka, garść rodzynek oraz suszone śliwki. Rozgrzej piekarnik do 180°C, wyłóż kaczkę na zwykłą blaszkę. W takiej temperaturze piecz kaczkę ok. 20-30 min, później zmniejsz temperaturę do 160°C i piecz dalej. Jak tylko wytopi się trochę tłuszczu, to polej nim kaczkę, nawet kilka razy. Później odlej z blaszki nadmiar tłuszczu, aby się nie spalił. Pod koniec pieczenia dodaj na kaczkę część owoców z sosu, polej ją też tym sokiem z jabłek. Kaczka będzie gotowa po ok. 3 godzinach. Im dłużej piecze się w niższej temperaturze, tym smaczniejsza i bardziej soczysta jest w środku.
Mus: w międzyczasie możesz przygotować mus. Obierz pozostałe jabłka, pokrój je na małe kawałki. Wypestkuj śliwki, pokrój je drobniej i wszystko wrzuć do garnka, wlej szklankę wody. Dorzuć rodzynki i cukier. Niech całość się gotuje na małym ogniu. Później zmiksuj wszystko na mus. Koniecznie przypraw mus pieprzem i szczyptą soli, dla równowagi smaku.
Kasza: ugotuj kaszę w lekko osolonej wodzie. W oddzielnym garnku roztop masło, dorzuć posiekany drobno por oraz pokrojoną w cienkie plasterki marchewkę. Jak warzywa zmiękną, to wsyp kaszę i wlej trochę wody. Wymieszaj wszystko dobrze i przypraw do smaku.
Smacznego:-)