
430
Paszteciki z soczewicą i suszonymi pomidorami
Wegetariańska wersja pasztecików jest absolutnie przepyszna:-). Czerwona soczewica, suszone pomidory i czosnek, a wszystko zapieczone w cieście francuskim.
- 150 g czerwonej soczewicy
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 5 suszonych pomidorów
- jajko
- opakowanie ciasta francuskiego
- olej do smażenia
- łyżeczka czarnuszki lub sezamu
- przyprawy: sól, świeżo zmielony pieprz, czerwona słodka papryka, suszona bazylia
Ugotuj soczewicę do miękkości. Zajmie to ok. 5 minut. Cebulę, czosnek i suszone pomirory drobno posiekaj. Wrzuć posiekane warzywa na patelnię i lekko przysmaż na oleju. Przestudż i dodaj do soczewicy. Dodaj również białko, przypraw i wymieszaj. Rozbełtaj żółtko.
Połóż płat ciasta na stole lub stolnicy, przetnij na pół wzdłuż ciasta. Rozłóż farsz na środek każdego paska, po czym zawiń w rulon. Posmaruj ciasto żółtkiem. Potnij ciasto ostrym nożem ukośnie na mniejsze kawałki. Nie przejmuj się, że farsz trochę wychodzi, to wszystło się zapiecze i stężeje. Posyp czarnuszką lub sezamem. Piecz paszteciki w tem. 200°C, przez ok. 15-20 minut.
Paszteciki świetnie smakują na ciepło, bez dodatków, ale jeżeli lubisz, to można je podawać z różnymi sosami czy bulionem warzywnym, barszczem.
Smacznego:-)
wydrukwydruk bez zdjęć