
215
Omlet z kurkami
Jeżeli lubicie kurki, to taki pomysł na sniadanie przypadnie Wam do gustu. Jajka z wolnego wybiegu, cebula, kurki i koperek:-). Do tego pyszna kawa lub herbata i dobra książka. Dobrze brzmi?;-) Dla mnie wspaniale:-).
- 4 jajka
- 150 g kurek
- 50 ml mleka
- 1 mała cebula
- 1 łyżka masła
- olej
- świeży koperek
- przyprawy: sól, świeżo zmielony pieprz
Ubij jajka z mlekiem trzepaczką, dorzuć posiekany koperek. Pokrój cebulę w piórka, podsmaż na maśle z dodatkiem oleju. Oczyść kurki z piasku i zanieczyszczeń. Ja zalewam je wrzątkiem, mieszam i odstawiam. Część zanieczyszczeń opadnie, część trzeba doczyścić delikatnie nożykiem czy po prostu dłonią. Jeżeli grzyby są większe, to pokrój je na mniejsze kawałki. Wrzuć grzyby na patelnię, wymieszaj z cebulą. Zalej całość masą jajeczną. Trzymaj jajka na początek na większym ogniu, po minucie zamieszaj szpatułką delikatnie środek. Zmniejsz ogień i poczekaj, aż jajka się zetną.
Podawaj z ulubionym pieczywem. Smacznego:-)
wydrukwydruk bez zdjęć