
420
Krupnik z kaszy pęczak
Pęczak to jedna z moich ulubionych kasz. Pęczak ma najwyższą zawartość minerałów i witamin, takich, jak np.: magnez, fosfor, cynk, selen, witaminy z grupy B, czy też E. Pęczak ma również dużo rozpuszczalnego i łatwo przyswajalnego błonnika, króry korzystnie wpływa na pracę naszych jelit.
- 3/4 szklanki kaszy pęczak
- 150 g mięsa wieprzowego (np. łopatki lub szynki)
- marchew
- mała cebula
- 1/2 pietruszki
- 1/2 małego selera
- ziemniak
- 20 g suszonych grzybów
- szczypiorek lub pietruszka do posypania
- przyprawy: sól, biały pieprz, ziele angielskie, liście laurowe
Kaszę namocz w zimnej wodzie i pozostaw na całą noc. Nazajutrz odlej wodę i przepłukaj kaszę.
Grzyby namocz w zimnej wodzie, odstaw na godzinę.
Mięso pokrój w małą kostkę, wrzuć do garnka. Dodaj pokrojone w kostkę warzywa: marchewkę, seler, pietruszkę, cebulę i ziamniak. Zalej całość wodą, dodaj 3-4 ziarenka ziela angielkiego oraz 2 liście laurowe. Gotuj zupę na bardzo małym ogniu, w międzyczasie zbieraj szumowiny z mięsa. Po 5 minutach dodaj grzyby oraz sól do smaku. W razie potrzeby dolewaj wodę, gdyby zupa była zbyt gęsta. Gdy kasza bedzie już miękka, dodaj pieprz i posiekaną zieleninę.
Smacznego:-)
wydrukwydruk bez zdjęć