
420
Krem z białych szparagów
Jaki jest najlepszy przepis na krem szparagowy? Najlepiej użyć do tej zupy białych szparagów-mają ciekawszy smak, a połączone z masłem smakują wyśmienicie:-).
- pęczek białych szparagów
- 2 łyżki masła
- 1 średnia cebula
- 1 ziemniak
- litr wywaru z warzyw
- 50 ml słodkiej lub kwaśnej śmietany
- przyprawy: sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa
Odłam końcówki szparagów i obierz je. Pokrój warzywa na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzej masło, dodaj drobno pokrojoną cebulę oraz ziemniaka pokrojonego w kostkę i smaż całość kilka minut często mieszając. Dodaj szparagi i smaż dalej przez 5 minut. Posól odrobinę.
Przełóż zawartość patelni do garnka i zalej wywarem. Gotuj do momentu, aż warzywa będą miękkie, po czym zblenduj. Dodaj przyprawy do smaku oraz szczyptę gałki. Na koniec wymieszaj odrobinę zupy ze śmietaną i rozprowadź z resztą zupy.
Krem można podawać z różnymi dodatkami. Ja uprażyłam nieco płatków migdałów i posypałam całość pietruszką. Możecie też jeść krem z groszkiem ptysiowym, z grzankami lub chipsami z ulubionych warzyw lub bekonu.
Smacznego:-)
wydrukwydruk bez zdjęć