
420
Krem dyniowy z mleczkiem kokosowym i pulpecikami
Wcześniej mogliście znaleźć na moim blogu zupę dyniową. Dziś zamieszczam zupełnie nowy przepis na krem z tego znakomitego warzywa, tym razem w wersji pieczonej. Wzbogacony mleczkiem kokosowym oraz pulpecikami z białej, surowej kiełbasy. Koniecznie do wypróbowania:-) .
- 1 kg dyni
- 1 marchewka
- 2 ziemniaki
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 200 ml mleczka kokosowego
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 łyżki soku z cytryny
- 35-40 dag surowej, białej kiełbasy
- 1/2 łyżeczki suszonej pietruszki
- oliwa z oliwek
- przyprawy: sól, imbir, biały pieprz, kurkuma, curry, gałka muszkatołowa
Pokrój dynię, marchewkę oraz ziemniaki w kostkę, a cebulę i czosnek w plastry. Ułóż wszystkie warzywa na blaszce, polej oliwą, posyp odrobiną soli, kurkumy i curry. Piecz warzywa w 220°C przez ok. 30 minut, aż będą miękkie. Przełóż do garnka, dolej szklankę wody i zblenduj całość na gładki krem. Dolej mleczko kokosowe oraz śmietanę, gotuj na małym ogniu. W razie potrzeby dolej wodę lub mleczko. Dodaj przyprawy do smaku. Wyciśnij mięso z flaczka, uformuj małe pupleciki i włóż je do zupy. Gotuj jeszcze przez 5 minut i znakomity, sycący krem z dyni gotowy. Nazajutrz jest jeszcze lepszy:-).
Smacznego:-)
wydrukwydruk bez zdjęć